Falasarnan rantaunelmia, osa II

Lapset viihtyvät rannalla, se on todettava. Alkuperäinen suunnitelmamme oli ensimmäisen viikon aikana koluta autolla myös museoita ja kylttyyriä kauempana idässä (Iraklion/Heraklion), mutta joustavana joukkiona päivitämme suunnitelmia lennossa aina päivän tunteen mukaisesti. Matka-aika Heraklioniin lomakodistamme vuorilla olisi ollut liian pitkä päiväretkelle (n. 3 h per suunta), eikä Rethymnon reissumme innostanut kaupunkimatkailuun. Yliviivataan. Toinen suunnitelmamme viikolle oli matka kolmelle eri rannalle. Falasarnassa kävimme jo maanantaina. Paratiisirannalla Elafonisissa totesimme voivamme käydä helposti myös etelärannikon Paleohorasta käsin, tarvittaessa laivallakin. Yliviivataan. Ja Balos, paratiisiranta numero II, jäi väliin kun emme olleetkaan valmiita maksamaan 70 euroa laivassa istumisesta ja muutamasta tunnista merenrannalla. Joten kävimme sitten kolme kertaa Falasarnan rannalla lännessä, josta vapaauinnilla lähtiessä tulisi seuraavana vastaan Gibraltar tai vastaava. Aurakin oli nimennyt paikan “Hauskaksi rannaksi”, sillä siellä oli vain niin perhanan kivaa.

Muutaman kuvan jo laitoimme Teille, rakkaat tirkistelijät, mutta tässä on vielä annos lisää. Voimme suositella paikkaa kaikille Länsi-Kreetan-kävijöille. Myös lapset viihtyvät matalassa rannassa. Aallokko on tosin kova välillä (päivästä kiinni), mutta ainakin Aura nimenomaan nautti siitä. Alueelta löytyy useampia rantoja, joka päivälle uusi. Myös tarvittavat palvelut löytyvät: taverna, vessat, suihkut rannalla. 2 aurinkotuolia maksaa 6-7 euroa päivältä. Aloitteleva triathlonisti nautti uimisesta rannansuuntaisesti turkoosinkirkkaassa vedessä, pitkäkin lenkki onnistuu. Vesi on todella kirkasta, hiekka on nimenomaan hiekkaa soran sijasta ja rannassa on vain muutamia isompia kivenlohkareita. Verrattuna vaikkapa Paleohoran rantaan, jossa uimaanlähteminen on pahimmillaan terävien kivenlohkareiden välissä/päällä hurjan aallokon heiteltävänä olemista. Haaksirikon vaara on suuri.

Valtaistuin

Mitä jää jäljelle meistä? Kuvassa valtaistuimen näköinen tuntematon rakennelma muinaisessa Falasarnassa

Kuitenkin ennen rantakuvia todettakoon että paikalla on myös nähtävänä jälkiä tuhansia vuosia vanhasta asutuksesta, ns. muinainen Falasarna. Jotenkin surumielistä oli että jäljellä olevan yhden kivisen asumuksen sisällä oli tyhjä sätkäpurupussi, muutamia biologisiin tarpeisiin käytettyjä paperinpaloja ja kulahtanut sanomalehti.

Ei liene jääneet sinne muinaisilta falasarnalaisilta.

 

 

Ukot vedessä

Ukot vedessä

Uimisen riemua, Aura vedessä

Uimisen ja sukeltamisen riemua

FalasarnaLapset nauttivat Falasarnan hiekastaPetrus Falasarnan auringossa

 

 

 

 

 

 

Leave a comment