Arkea loman keskellä

Arkiset askareet seuraavat perässä, etenkin pidemmälle lomalle. Siitä tosiasiasta ei pääse minnekään. Arjen toteuttaminen tosin on erilaista puitteiltaan ja tunnelmaltaan. Loman ensimmäiset kaksi viikkoa sujuivat kuin tanssien. Tiskaaminenkin tuntui juhlalta, päivien ohjelmanumerot olivat hauskoja eivätkä kotisuomen asiat pyörineet mielessä. Kolmannella viikolla tiskaaminen on tuskaisempaa, maisemat eivät enää jaksa innostaa kuten aiemmin ja yhtiövastikkeiden maksamiset sun muut perusarjen kuukausittaiset pakolliset ovat olleet mielessä. Johtopäätöksenä voisikin todeta, että kahden viikon reissu olisi juuri sopiva lomailuun.

Koska tällä lomalla tehdään paljon arkisia juttuja, alla muutamia ajatuksia ja sattumuksia arjen pyörityksestä.

Pyykinpesua

Notos PaleohoraEnsimmäisellä viikolla Voulgaron kylässä vuorilla oma pesukone lomakodissa teki pyykkihuollosta helppoa. Paleohorassa hyvän pesulan löytäminen on vaatinut palveluntarjoajien testaamista. Ensimmäinen ei ollut menestys. Kun yhteistä kieltä ei löytynyt, itsepalvelupesu muuttui palvelupesuksi. Jätimme pyykit ja haimme ne puhtaina ja kuivina takaisin. Ei kuitenkaan viikattuina tai raikkaan tuoksuisina. Pyykkipussista leimahti tupakanhajut ja lysti maksoi 20 euroa. Kallista ja pahanhajuista touhua.

Eikun uutta kohdetta testaamaan. Relax-huoneistohotellimme kuuluu Notos-autonvuokrausfirman kanssa yhteen. Notoksen pääkonttorilta löytyi itsepalveluna pyykinpesua, joten kokeillaanpas “oman putiikin” palveluja. Pesun jälkeen pyykit tuotiin hotellihuoneeseen kuivumaan erinäköisin viritelmin. Ulkona kuivaaminen on riski tuulen takia. Parhaat juoksusukkani on tuuli jo kertaalleen pyyhkäissyt naapuritalon katolle. Tikkaiden ja mieheni avulla sain ne onneksi takaisin. Hintaa pesulle kertyi 10 euroa ja lopputuloksena saimme raikkaat ja puhtaat pyykit. Tätä pesulaa käyttäisimme jatkossakin, pyykkiä kun neljältä ihmiseltä tulee ihan normaaliin tahtiin myös lomalla.

Ruokahuoltoa

Dakos ja munakas PaleohoraMeidän lapsilta ei onnistu ravintolassa paikallaan istuminen. Korkeintaan juuri sen aikaa, että nälän tunteen saa loppumaan. Varsinkin iltaisin, kun väsymys jo painaa, lapset villiintyvät täysin toinen toistaan innostaen ja aikuisten ruokailu on hätäistä seisoaltaan hotkimista ja vuorotellen, etenkin Pyryn, perään katsomista.

Ratkaisumme on ollut syödä yksinkertainen puuro+jogurtti+kahvi -aamiainen omalla parvekkeella, lounas tavernassa ja yksinkertaista pastaa, risottoa, kalaruokaa tai munakasta on valmistettu iltaruoaksi huoneistohotellin pienessä keittiössä. Petrus on lomalla kunnostautunut kokkailijana ja tehnyt herkkuruokia, normaalista arkiruoasta poikkeavia luomuksia, joten olen päässyt mukavan helpolla. Vain tiskaaminen ja jälkien siivoaminen jäävät minun kontolleni. Kreetalaiset iltatunnelmat, kun ihmiset kokoontuvat sankoin joukoin yhdessä syömään, ovat jääneet kokematta lähes täysin. Harmittaa toki, ehkä muutaman vuoden päästä pääsemme paremmin nauttimaan iltatunnelmista.

Paleohorassa on onneksi hyvä supermarket, josta saa hyviä paikallisia raaka-aineita hyvään hintaan. Kuukauden mittaisella reissulla kerran päivään itse tehty ruoka on ehdottomasti kukkarolle parempi vaihtoehto. Vaikka tavernassa syöminen ei täällä yhtä kallista olekaan kuin Suomessa, on päivässä kuitenkin 20-27 euroa annettava tavernan pitäjälle. Petruksen ruokapostauksia tulossa jäljempänä.

Lomakodin siisteys

Onni on georgialainen siivooja, joka käy joka päivä viemässä roskat, pesemässä vessan ja lakaisemassa lattiat. En ole imurin varteen tarttunut kolmeen viikkoon! Lakanat ja pyyhkeet vaihtuvat nekin noin joka kolmas päivä, joten aika helpolla täällä pääsee. Tätä siivousvapautta pitäisi nyt osata arvostaa.

Kuntoilua

Oliiviöljyä, juustoja, sun muita herkkuja mussutellessa on pakko myös lenkkeillä. Alkavat vaatteet muuten helposti ahdistamaan päällä. Eikä kuntoilu missään nimessä pakkoa ole, vaan hetki yksin hiljaisuudessa ja omissa ajatuksissa. Petrus on ottanut merestä ja uimisesta itselleen harrastuksen, minä mieluummin juoksen teitä pitkin. Kummallakin on joka toinen päivä kuntoilupäivä. Vain muutamia poikkeuksia lukuunottamatta olemme kuntoilupäivistä kiinni pitäneet. Hyvä me! Juoksulenkkiin on täällä Paleohorassa helppo valita joko tasaista tai vaihtelevaa maastoa. Vuorilla tarjolla oli pelkästään ylä- tai alamäkeä. Yhtenä treeninä toimikin loistavasti yhden mäen ylös ja alas juokseminen. Kotimaisemissa juokseminen saattaa välillä tuntua puuduttavalle. Täällä maisemista ei ole valittamista. Kävelykatujen puute ja autoliikenteen seassa juokseminen toki tuo oman mausteensa hikihyppelyyn.

Paleohora Panorama

Loman kolmas viikko alkaa olemaan takanapäin, samoin kuin arkisemmat ja välillä huonommatkin fiilikset, ja neljäs viikko on aluillaan. Viimeisestä viikosta otetaan taas kaikki ilo irti ja nautitaan valosta, auringosta, lämmöstä ja toistemme seurasta. Lasten isovanhemmat saapuivat seuraksemme viimeisten Paleohoran päiviemme ajaksi. Vaihtelua lomailuun on siis tiedossa. Auraa ei ole paljon omassa hotellihuoneessa enää näkynytkään ja Petruksen kanssa tulemme pääsemään kahdenkeskiselle pyöräretkelle lähipäivinä.

Leave a comment