Viikon verran on haukattu kotimaan ilmaa, totuteltu kylmyyteen ja pimeyteen sekä sopeuduttu takaisin kotiaskareiden äärelle. Pieni blogitaukokin on tehnyt hyvää. Vielä on muutamia jo ennakkoon sovittuja juttuja tulossa, jääkää siis vielä hetkeksi kuulolle! Tämä kirjoitus on yleisön ideoima, juttuvinkistä kiitämme Pappaa!

Matkalla Elafonikseen

Matkalla Elafonikseen.
Kreetalla kirkkoja on kaikkialla. Ne ovat eri kokoisia, kuntoisia, näköisiä ja värisiä. Tässä pieni ja pintapuolinen katsaus kreetalaisten kirkkoihin.
Jokaisessa kreetalaisessa kylässä on kirkko tai useampi. Sunnuntaisin kyläläisillä on edelleen tapana käydä kirkossa. Voulgaron kyläkin tuntui olevan sunnuntaiaamupäivällä eri asennossaan, kun kirkon ympäröimät katualueet olivat täynnä autoja ja ihmisiä ei näkynyt juuri missään. Osa kirkoista on yksityisten ihmisten rakennuttamia ja siksi lukittuja. Pienten kylien kirkoista pääsimmekin vain ihastelemaan ulkokuorta, kun taas isompien kylien ja kaupunkien kirkkoihin kaikilla oli pääsymahdollisuus, jos vain loma-asustus antoi myöten. Ortodoksikirkot ovat tunnetusti upeita sisältä. Koristelut ovat vailla vertaansa, tunnelma on harmoninen ja tuoksu aivan erityinen.
Muutama sana myös kreetalaisista. Kreetalaiset ovat ennen kaikkea kreetalaisia, vasta toisena kreikkalaisia. Monien valloittajakansojen tunkeutuminen Kreetan saarelle vuosituhansien ajan on lujittanut kreetalaisten yhteenkuuluvuutta ja tehnyt heistä patrioottisia oman saaren herroja. Piittaamattomus liikennesääntöjä tai tupakkalakia kohtaan on yksi esimerkki. Toinen on aseiden hallussapito ja käyttäminen. Tienvarsikyltit voivat olla luotien rei’ittämiä niin, ettei teksteistä saa enää selvää tai häissä ammutaan ilmaan, koska niin on Kreetalla ollut tapana tehdä, vaikka se olisikin kiellettyä, sekä tietenkin myös vaarallista.

Yksi Hanian lukuisista häävalmisteluihin erikoistuneesta liikkeestä.

Hanian vanhassa kaupungissa ikoneja myynnissä.
Häät ovatkin iso tapahtuma kreetalaisessa perheessä. Saimme esimakua Haniassa, missä hääasusteisiin, koristeluihin ja kortteihin erikoistuneita liikkeitä löytyi useita pelkästään lyhyen vierailun aikana. Samoin hautausmaat ovat erityisen koristeltuja, verrattuna suomalaisiin, ja veikkaisin, että hautaamiseen kuluu myös paljon rahaa. Yltä päältä marmoriset haudat kaikkine koristeluineen, kuvineen ja kukkineen ovat erityisen kaunista katseltavaa turistillekin. Vainajien kunnioittaminen ja lämmin välittäminen jäivät päällimmäisinä tunteina hautausmaalta mieleen.
Tien varret, varsinkin vuoristoisten alueiden tiet, vilisivät pienoiskokoon rakennettuja muistomerkkejä tai tarkemmin alle puoli metriä pitkiä ja leveitä kivi- tai tiilirakennelmia, joiden lasisista ikkunoista pilkotti kynttilä, kukkia, kirjeitä, kuvia tms. ja katon päällä savupiipun virkaa toimitti risti. Useinmiten näillä kunnioitetaan muistoa auto-onnettomuudesta, jossa joku on kuollut tai selvinnyt hengissä. Tai rakennelma voi olla pyhitetty jollekin pyhimykselle, joka kenties suojelee tiellä kulkijoita. Erityinen ilmestys, ei meillä tällaisia näe. Valitettavasti hienoimmista rakennelmista jäi kuvat ottamatta auton kyydissä istuessa. Vasemmalla oleva otos on Hanian vanhasta kaupungista erään pienen kujan varrelta.

Kreetalainen hautausmaa.

Paleochoran kirkko

Kandanoksen kylän pienempi ja vaatimattomampi versio. Huomaa upea sininen tähtitaivas.

Natsien tuhoamassa Kandanoksen kylässä uudelleen rakentamisen aikaansaannoksia.

Vaatimattomampi kirkkoversio Kandanoksen kylässä ulkoapäin.
Koska Kreetan vaiheikas historia samoin kuin ortodoksinen usko ulottuvat kauas historiaan, on Kreetalla tähän päivään mennessä ehtinyt monia kirkkoja tuhoutumaan tai ajan myötä rapistumaan. Eloksen kylästä löysimme sattumalta jäänteet turkkilaisesta akveduktista sekä Agios Ioanniksen bysanttilaisen kirkon (kuvat alapuolella), jonka alkuperä ulottuu 1300-luvulle saakka. Jos oikein ymmärsimme, kirkon upeat vanhat freskomaalaukset on kaivettu esille ja kunnostettu EU:n tuella. Myös Kandanoksen kylästä löytyi vanha kaunis kirkko, uuden uljaan vierestä (kuvat yläpuolella).

Vuoren rinteellä juuri ennen Azogireksen kylää pieni kivinen hiljentymispaikka.

Matkalla Elafonisin ja Kedrodasoksen rannoille pysähdyimme Eloksen kylälle syömään ja katselemaan maisemia. Tämä on se uudempi ja isompi kirkko vanhemman vieressä.

Eloksen uudemmalla kirkolla nähtyä, ei luettua. Jätämme tulkinnan kreikan taitajille.

Elos, uudempi kirkontorni.